Ania
Administrator
Dołączył: 04 Lut 2008
Posty: 430
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 3 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Żywiec
|
Wysłany: Pon 18:24, 17 Mar 2008 Temat postu: |
|
|
Plain Parantha
(Je się ja na śniadaniu w północnych Indiach, ale nie tylko tam)
Bez nadzienia
Składniki:
Atta ( whole wheat flour) czyli mąka indyjska ( można kupić w „Azja Shop” w Raszynie lub w sklepie Indyjskim przy ul. Wiertniczej 110 w W-wie.
Ew. można tę użyć maki żytnej lub poznańskiej. Ja osobiści mieszam mąkę „Atta” z polską mąką poznańską - 2 szklanki
Ghee lub olej do smażenia lub Masło – 3 łyżeczki
Sól wg uznania
Świeża kolendra ( opcjonalnie - fajnie jak coś zielonego widać w tych paranthach)
Mleko lub woda ( ja uzywam wodę)
Składniki do smażenia:
Ghee wg uznania ( w zależności od tego, czy ktoś lubi tłuste lub bardziej tłuste )
Sól ( wg uznania)
Ajwain ( można kupie w wspomnianych sklepach)
Pieprz i czerwona papryka w proszku, ostra – jeśli ktos lubi ostrą paranthe, tak jak ja
Narzędzia kuchenne:
Wałek
Taca lub blat kuchenny
Patelnia ( najlepiej używana, żeby nie było żal, że się przepaliła. Tak naprawdę powinna to być tzw. „tava Indyjska "- taka czarna patelnia bez zamknięcia z boku, ale w Polsce nie można jej kupić.
Drewniana łyżka do smażenia lub coś podobnehoinnego
Sposób przyrządzenia:
Wyrobić ciasto, dodając składniki do mąki i gnieść aż ciasto jest ani twarde ani lepkie, i tak elastyczne , że po przyciskaniu lekko palcem, wraca do swojego kształtu.
Zrobić kilka /kilkanaście kulek z tego ciasta.
Wałkować kulki na cienki okrąg . Smarować olejem , rozrzucić i smarować Ajwainem (tylko trochę) , solą , pieprzem i papryką (wg uznania).
Składać na pół , znów smarować tylko olejem .
Składać na ćwierć okrąg i rozwałkować do mniej więcej oryginalnego rozmiaru, tylko że w kształt trójkąta.
Smażyć taki placek na rozgrzanej patelni. Po 2-3 minutach przewrócić na drugą stronę , smarować tłuszczem i przewrócić na pierwotną stronę . Pamiętajcie , że ta pierwotna strona jest prawie gotowa, więc po smarowaniu tłuszczu trzeba w ciągu pół minuty przewrócić znowu, żeby się nie przypaliło . Smarować tłuszczem drugą stronę i przewrócić, aby smażyć jeszcze przez 2-3 minuty. Cały czas uważać, żeby się nie przypaliło ( Hinduski też się uczą kilka lat, zanim się nauczą zrobić dobrą paranthe)
Parantha jest gotowa . Można jeść ze ( lub/i ) śmietaną , kefirem , jogurtem naturalnym ( smakuje jak indyjskie dahi), achaarem ( pikle Indyjskie –można kupic), masłem, Desi Ghee ( taki tłuszcz indyjski – można kupić) , potrawami itd...
Akoori
(Czyli jajecznica w stylu parsi)
Składniki:
6 – 8 jajek
4 łyżki mleka
Sól
Pieprz
2 łyżki masła lub ghee
2 cebule drobno posiekane
2 – 3 strąki chilli drobno posiekane
Łyżeczka utartego imbiru
1/8 łyżeczki kurkumy
2 łyżki liści kolendry
1 pomidor pokrojony w kostkę
½ łyżeczki kminu rzymskiego
Ubijamy jajka z mlekiem, solą i pieprzem. Na patelni o grubym dnie roztapiamy masło i smażymy cebulę, imbir i chilli do miękkości. Wrzucamy kurkumę, kolendrę, kmin i pomidora, podsmażamy wszystko około minuty i wlewamy jajka. Ważne żeby płomień był jak najmniejszy. Smażymy jajka ciągle mieszając aż nabiorą kremowej konsystencji, nie suszymy tej jajecznicy na wiór!
Podajemy przybrane kolendrą i pomidorem w towarzystwie chapati lub parathy.
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Ania dnia Pon 18:29, 17 Mar 2008, w całości zmieniany 2 razy
|
|